Recepty na kapra

Recepty na kapra (1.)

Vloženo 21.2.2010

Svého prvního kapra jsem chytil, když mi bylo osm let, v Čelákovicích na Labi. Chytal jsem na plavačku oukleje na uzení. Zcela podle pravidel mi na bílého červa skočil kapr. Tedy hodně malý kapr. Skoro bych se nestyděl říct, že to byl kapřík. Měřil necelých 15 centimetrů. Samozřejmě, že jsem ho pustil, ale už tenkrát jsem kapra chvíli upřeně pozoroval. Kapr je nádherná ryba.

Kapr LIU

Pro 4 osoby: asi 800g kapra (půlka většího kapra ), větší množství oleje na smažení.

cvxccyxcb cb xfb f ba

Zaslala hamirča

Sladkokyselý kapr s ananasem

Pro 6 osob: 1,5 kg kapra, 1 bílek, tuk na smažení.
Omáčka: 0,25 l vody, 1 malá konzerva ananasu, 1 malá konzerva mandarinek, hrst mandlí opražených na oleji, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, 4 lžíce Solamylu, 1 lžička soli.

Kapr s ananasem vzdáleně připomíná kapra na černo, který se u nás připravuje na vánoce. Kapra zbavte šupin, odřízněte ploutve, vyndejte vnitřnosti, skřele a vydloubněte oči. Kapra omyjte a po obou stranách nařízněte střed kapra několika šikmými řezy. Pak kapraosolte a potřete na povrchu u i uvnitř bílkem mírně rošlehamým vidličkou. Na smažení si připravte pekáč. Tuku dejte tolik, aby v něm byl kapr částečně ponořen. Kapra vkládejte do horkého tuku a smažte ho na otevřeném ohni (nikoliv v troubě) po obou stranách, až zezlátne.

Trvá to asi půl hodiny, takže je dost času na přípravu omáčky. Do hrnce dejte vodu, šťávu z konzervovaného ovoce, sojovou omáčku, cukr a sůl. Vařte asi 5 minut, pak přidejte Solamyl rozmíchaný v trošce studené vody. Omáčku zahustěte teprve tehdy, až bude kapr osmažený. Míchejte ji, a když mírně zhoustne, odstavte ji z ohně. Osmaženého kapra přendejte z pekáče na mísu, oční důlek ozdobte barevně výraznou zeleninou, mandarinky naskládejte do zářezů, ananas s mandlemi úhledně rozložte po stranách a omáčku nalijte na kapra.

Zaslala hamirča

Rybí hrozen

Pro 2 osoby: asi 500 g kapra, 1 vejce , strouhanka, větší množství oleje na smažení.
Zálivka k naložení: asi 1/2 pórku, 2 lžíce sojové omáčky, 1/2 lžičky zázvoru, kmín
Omáčka: necelý 0,5 l vody, 3 lžíce octa, 1 lžíce sojové omáčky, 6 lžiček krupicového cukru, 1/4 lžičky soli, 3 vrchovaté lžičky Solamylu

Na přípravu tohoto svátečního jídla potřebujete rybu, z níž po vykostění zůstane poměrně silný plát masa. Vhodný je kapr nebo lín.

Kapra vykostěte, kůži nestahujte. Kaprapoložte kůží na prkénko a po 3 až 4 centimetrech nožem napříč nařezávejte. Řezy veďte šikmo z povrchu masa směrem ke kůži. Potom udělejte asi 3 až 4 řezy po délce. Tyto řezy veďte jen po povrchu (neprořezávejte až ke kůži) rovně (ostří nože musí směřovat kolmo k masu). Dejte proto především na to, aby první šikmé řezy neprořízly kůži, plát masa by se mohl rozpadnout. Před úpravou na ohni maso naložte na půl hodiny do kořeněného nálevu s pórkem nakrájeným na jemné nudličky.

Před obalováním musíte nudličky z povrchu masa odstranit. Potom kapra obalte v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance, která musí ulpět nejen na povrchu, ale i v hloubce zářezů. Obaleného kapra osmažte v oleji do zlatova.

Osmaženého kapranechte okapat a připravte omáčku: svařte vodu s přísadami a nakonec ji zahustěte Solamylem předem rozmíchaným s trochou studené vody. Až omáčka zhoustne jako řídký pudink, odstavte ji z ohně a nalijte na kapra.

Zaslala hamirča

Související články

  1. Moje rybářské začátky
  2. Ryby na Slapech
  3. Kapr